Selecteer een pagina

Toen ik een jaar of tien geleden voor de eerste keer yoga props gebruikte, was ik meteen verkocht. Ik schafte een riem, een bolster en een deken aan die ik nu nog steeds vaak en graag gebruik. 

Yoga props, ofwel riemen, bolsters, dekens, kussens en blokken, zijn fantastisch om net wat dieper in een houding te komen, of juist wat minder diep in een houding te komen – afhankelijk van wat jij nodig hebt.
Doordat ze steun aan je lichaam bieden, kun je meer en dieper loslaten.

Ik gebruik mijn props het liefst tijdens mijn avond practice, aangezien ik juist voordat ik ga slapen de diepere ontspanning die ik dankzij props ervaar goed kan gebruiken.

Als je nog niet eerder gebruik gemaakt hebt van props, kunnen ze soms wat intimiderend overkomen. Want wat doe je nou precies met zo’n riem? En wanneer gebruik je een blok?

blokken
Mijn favoriete blokken zijn van kurk gemaakt: stevig en niet super hard (in vergelijking met bijvoorbeeld hout). Op de foto bovenaan dit bericht gebruik ik zo’n blok op de manier die ik het prettigst vind, namelijk in een ondersteunde schouderstand.
Je kunt blokken ook gebruiken om de afstand tussen je handen en de vloer wat korter te maken, bijvoorbeeld in trikonasana, of om op te zitten, zoals in vajrasana.

riemen
Riemen helpen je om meer stabiliteit te ervaren in houdingen, maar ook om meer ruimte te ervaren. Je kunt ze gebruiken om vast te houden op het moment dat je vingers elkaar niet raken in gomukhasana, of wanneer je je vingers niet achter je rug in elkaar kunt strengelen. Ook kun je de riem om je voeten slaan en de uiteinden met beide handen vasthouden in bijvoorbeeld paschimottanasana, zodat je meer ruimte hebt om de rug lang te houden en de benen te strekken.
Mijn favoriete riem is deze, vanwege de lengte en het materiaal.

dekens
Wanneer je dekens gebruikt, is het aan te raden om op het materiaal te letten. Dekens van stevig, biologisch katoen vind ik het fijnst.
Dekens kun je uiteraard gebruiken om jezelf warm te houden, maar ook om op te rollen en in diverse houdingen als steuntje (in de rug, onder andere) te gebruiken.
In dit filmpje laat ik je één van de vele mogelijkheden zien:

bolsters
Misschien zijn dit nog wel mijn favoriete yoga props. Ze zijn heel veelzijdig en geven op een zachte manier veel ondersteuning – ideaal als je bijvoorbeeld pijnlijke knieën krijgt als je op je hielen zit, of als je onderrug gevoelig is in supta virasana.
Er zijn bolsters in allerlei verschillende maten en vormen. Dit vind ik zelf de prettigste bolsters.

Wil je zelf met props aan de slag, maar kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Op Ekhart Yoga laat ik je zien hoe je je props kunt gebruiken! Een proefabonnement van een maand is nu gratis.

Bij Superyoga kun je je props van het merk Lotus met 10% korting aanschaffen als je de code irina10 gebruikt. En, nog leuker, ik mag van Superyoga een setje van een auberginekleurige bolster en riem weggeven!

Wil je dit setje winnen?
Stuur me dan voor 1 juni 2019 een berichtje. Dat kan via deze site, maar je kunt ook op het betreffende bericht op Facebook en Instagram reageren. Easy peasy.

Je gegevens bewaar en deel ik niet, ik gebruik ze alleen om op 1 juni degene te kiezen die dit pakket mag ontvangen.
Deelnemen kan alleen als je in Nederland woont.