Selecteer een pagina

De laatste dagen ontvang ik steeds meer berichten van snotterende en hoestende mensen, meestal met de vraag wat er aan dat snotteren en hoesten te doen is.

Het antwoord is: best veel.
Hierbij dan ook een lijstje met natuurlijke middelen om je symptomen te verzachten en sneller te genezen. Ik merk zelf dat wanneer ik wakker word met een verstopte neus en keelpijn, deze middelen mij echt helpen.

Het mooie van al deze middelen is dat ze niet alleen werken wanneer je al een virus te pakken hebt, ze verhogen ook je weerstand.

1. Rust. Cliché, maar waar. Zeg je afspraken af en kruip met of zonder goed boek op de bank of in bed.

2. Gebruik een neti kannetje om de neus te spoelen. Zo’n kannetje kun je bij de apotheek of online kopen.

3. Drink voldoende water.

4. Zorg dat je helemaal geen geraffineerde producten eet. Geen witmeel, geen suiker (ook niet wanneer het in hoestsnoepjes zit), geen chemische zoetstoffen, geen koffie, geen zuivel (zuivel werkt slijmvormend)… Eet zo natuurlijk mogelijk, en eet met liefde en aandacht.

5. Maak verse gember-citroenthee. Daarvoor kook je water in een pannetje met daarin schijfjes verse gember. Laat ongeveer tien minuten op een laag vuur koken. Voeg schijfjes verse citroen toe en drink op.
Verse gember verwarmt het lichaam en stimuleert het immuunsysteem. Verse citroen heeft een antibacteriële werking en helpt het lichaam te ontgiften.

6. Als je honing gebruikt, maak dan een mengsel van een theelepel rauwe, biologische honing en voeg hier een kwart theelepel kaneelpoeder aan toe. Eet langzaam op.
Honing en kaneel hebben allebei een antibacteriële werking.

7. Neem extra vitamine C in. Zorg dat je een natuurlijke en goed opneembare vorm kiest, zoals Ester C van Solgar.

8. Zorg dat je vitamine D gehalte op peil is. Vitamine D maak je aan door zonlicht en zorgt onder andere voor een sterk immuunsysteem. Als je vermoed dat je vitamine D gehalte laag is, laat dit dan testen. Als de uitslag daadwerkelijk laag is, kun je een supplement innemen.

9. Eet een teentje rauwe knoflook. Pers of plet ‘m eerst, wacht ongeveer vijftien minuten (dit schijnt de werkzaamheid te verhogen) en eet ‘m dan op. Doe dit twee of drie keer per dag.
Knoflook heeft een sterke antibacteriële werking, versterkt het immuunsysteem en helpt een virus te bestrijden.

10. Maak (in een blender of met een staafmixer) een drankje van vier teentjes knoflook, een worteltje verse kurkuma, een schijfje verse gember van ongeveer twee centimeter dik, ½ theelepel cayennepeper, ½ cup citroensap en 3 ½ cup kokoswater. Drink op.

11. Als je je goed genoeg voelt om wat yogahoudingen te beoefenen, kies dan voor Salamba Sarvangasana, Balasana, Marichyasana en Nadi Shodana.
Deze houdingen helpen het lymfestelsel afvalstoffen af te voeren, helpen je ruimer door te ademen en kalmeren het zenuwstelsel.

Beterschap!