De lente is de tijd waarin alles opnieuw begint, ontluikt en tot bloei komt.

Het is de tijd van lammetjes, frisgroene bladeren aan de bomen, nieuwe ideeën en inspiratie.
Het is ook een heel goed moment voor een voorjaarsschoonmaak. Zelf merk ik dat ik voorjaarskriebels krijg zodra de eerste narcissen zich laten zien. Ik plan dan een dag of twee vrij om mijn huis te ontdoen van alles wat me niet langer ondersteunt, inspireert, blij maakt of voedt. Ik ruim op, ik sorteer, ik geef weg en ik maak schoon.

Daarnaast merk ik dat ik in die periode ook behoefte krijg aan een ‘inwendige voorjaarsschoonmaak’: een milde cleanse. Mild, omdat het in deze tijd van het jaar nog flink koud kan zijn en omdat mijn energie vaak iets lager is wanneer we de winter net achter ons laten.

kitchadi cleanse

Net als in de herfst vind ik het fijn om nu een kitchadi cleanse te doen. Dat is een milde Ayurvedische reinigingskuur, waarbij je een aantal dagen uitsluitend kitchadi eet. Het is dus een mono-dieet: je eet hetzelfde gerecht als ontbijt, lunch en diner. Tussendoor drink je kruidenthee of warm water met gember en citroensap.
Op deze manier geef je je spijsverteringssysteem rust en krijgt je lijf extra gelegenheid zichzelf van eventuele ballast te ontdoen.

Een kitchadi cleanse kun je, juist doordat je wel eet, makkelijk volhouden. Je hoeft er geen vrij voor te nemen van je werk en je hoeft geen honger te hebben. Zeker als je in de periode voorafgaand aan de cleanse suiker, koffie of alcohol hebt gebruikt kan het zijn dat je milde ontgiftingsverschijnselen krijgt, zoals hoofdpijn, een metaalachtige smaak in je mond of emoties die ineens omhoog komen (vooral irritatie en verdriet). Bij de fysieke klachten helpt het om meer warm water of thee te drinken.
De cleanse kun je twee tot zeven dagen volhouden. Je kunt dus zelf inschatten of je korte of langere tijd wilt vasten.

recept kitchadi

Om kitchadi te maken week je

1 ½ cups mungbonen of gele linzen
en 1 cup bruine rijst

vier tot acht uur in ruim water met een scheutje appelazijn.
Laat uitlekken, spoel af en zet even aan de kant terwijl je de overige ingrediënten pakt:

1 el kokosolie
3 – 5 fijngehakte tenen knoflook (optioneel – als je je erg onrustig of geïrriteerd voelt laat je de knoflook weg)
1 el kurkuma
1 el komijn
1 el fijngehakte verse gember
1 tl koriander
1 tl oregano
1 tl kaneel
1 laurierblad
2 stengels kombu (soort zeewier, optioneel)
6 – 12 cups water (hangt er van af hoe soepachtig jij je kitchadi wilt)
minstens 2 cups groene groenten naar keuze, zoals courgette, rucola, spinazie, broccoli, venkel…
tamari of zout naar smaak
verse koriander

Smelt vervolgens de kokosolie in een grote pan. Voeg de fijngehakte teentjes knoflook toe en laat op een laag vuur iets verkleuren.
Voeg kurkuma, komijn, koriander, oregano, kaneel en laurierblad toe. Roer vervolgens de peulvruchten en rijst door het kruidenmengsel.
Voeg de gember, kombu en het water toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat pruttelen tot de peulvruchten en rijst zacht zijn. Ze moeten bijna uit elkaar vallen. Dit duurt meestal zo’n 40 minuten, afhankelijk van welk merk je gebruikt en hoe lang je je peulvruchten en rijst geweekt hebt.
Voeg de fijngesneden groenten toe en laat nog ongeveer 5 minuten pruttelen, tot de groenten gaar zijn. Het kan zijn dat je nog wat water toe moet voegen als de kitchadi anders te droog wordt.
Proef en voeg zo veel tamari of zout toe als je lekker vindt.
Garneer met verse koriander.

Afhankelijk van hoeveel honger je hebt kun je een hele dag met dit recept doen. ’s Avonds week je vervolgens weer de peulvruchten en rijst voor de volgende dag.

Tijdens de cleanse is het fijn jezelf extra goed te verzorgen door dagelijks yoga en meditatie te oefenen, jezelf te droogborstelen (yep, zoals het woord het zegt: je masseert jezelf met een droge, zachte borstel), een afspraak voor een massage te maken, een dagboek bij te houden en flinke wandelingen in de natuur te maken.