Selecteer een pagina

Na een lange wandeling kwam ik vanmiddag thuis met een flinke hoeveelheid paardenbloemen. Ik verwerkte ze in een prachtige groene spread die heerlijk is op brood of door de pasta.

Paardenbloemen zijn, behalve in deze spread, ook erg lekker in salades en ze zijn gezonder dan een krop sla. Paardenbloemen bevatten namelijk meer vitamine C, E en betacaroteen dan ‘gewone’ sla.
Daarnaast bevat dit plantje vitamine D, verschillende vitaminen B en mineralen als kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink en calcium.

De plant werkt reinigend op de lever en de nieren, en wordt daarom vaak gebruikt tijdens ontgiftingskuren. Om dezelfde reden wordt paardenbloem aangeraden bij chronische pijnklachten, reuma en huidaandoeningen.

De jonge blaadjes van de paardenbloem smaken het lekkerst, maar ook de bloemen en wortels kunnen gegeten worden.
Als je de bloemen en blaadjes tien minuten in water met een heel klein scheutje appelazijn weekt, worden ze niet alleen mooi schoon, maar ook minder bitter.

Voor dit recept gebruik je verse blaadjes en bloemen.

2 cups doperwtjes, vers of ontdooid
2 cups paardenbloem (blad en bloem)
1 avocado, geschild en zonder pit
¼ – ½ cup water
2 eetlepels gistvlokken
2 eetlepels tahin
½ theelepel keltisch zeezout
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel oregano

Was de paardenbloemen en doe ze met alle overige ingrediënten in een food processor of krachtige blender. Begin met de kleinste hoeveelheid water en voeg meer toe wanneer dat nodig is.
Meng tot er een stevige spread ontstaan is. Voeg eventueel extra kruiden, peper of zout toe.

— recipe in English —

2 cups green peas
2 cups dandelion, washed
1 avocado, no pit or skin
¼ – ½ cup water
2 tbs nutritional yeast
2 tbs tahini
½ tsp celtic seasalt
½ tsp paprika powder
½ tsp oregano

In a food processor or blender, blend all ingredients until a smooth paste forms. Start with the lowest amount of water and add more if needed.
You can use more or other spices, according to your taste.
Enjoy!